Převzetí hypotéky od prodávajícího, šance jak získat nízkou úrokovou sazbu

4. dubna 2023
Jakub Rotrekl
2 min.

V dnešní době, kdy jsou úrokové sazby relativně vysoké, se stále více mých klientů i realitních makléřů zajímá o možnost převzetí hypotéky. Pokud budete mít štěstí na prodávajícího se správnou hypotékou, pak i 1,79% p.a. můžete získat.

Převzetí hypotéky je jednoduché

Prodej nemovitosti s převzetím hypotéky je jednoduchý proces, který zahajuje prodávající. Ten kontaktuje svou banku s úmyslem prodat svou nemovitost a současně uvede zájemce o převzetí jeho hypotéky. Banka poskytne potřebné dokumenty, které kupující vyplní pro posouzení své bonity a úvěrovatelnosti. V případě, že přebíraná hypotéka nestačí, začne současně s tím kupující zařizovat novou hypotéku, ideálně za pomoci hypotečního poradce. Je vhodné, když celý proces vede jeden pracovník banky, který se stará o obě hypotéky a zajistí křížové ověření bonity kupujícího a sladění procesů. Po schválení se podepíše dodatek k původní úvěrové smlouvě a nová úvěrová smlouva na novou hypotéku. Čerpání se nijak zásadně neliší od běžné hypotéky. Před čerpáním případné nové hypotéky se zařadí převzetí staré, která slouží jako jedna z částí úhrady kupní ceny.

Které banky dovolí převzetí?

Aktuálně ČS, KB a Oberbank umožňují převzetí hypoték. Nově se přidla ČSOB. Pozor, Moneta od této možnosti nedávno upustila. ČS je v době kdy toto píši nejlflexibilnější. Je možné měnit splatnost, pokud si to věk přebírajícího žádá.