Co je RPSN a na co dát pozor při porovnání

13. října 2022
Jakub Rotrekl
4 min.

Co je RPSN?

RPSN, nebo roční procentuální sazba nákladů, je ukazatel, který vám umožňuje porovnat náklady na různé úvěry nebo půjčky. RPSN zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale také veškeré další poplatky, jako jsou například poplatky za vedení účtu nebo poplatky za sjednání úvěru. RPSN tedy ukazuje skutečnou cenu úvěru, kterou zaplatíte.

Jak se RPSN počítá?

RPSN se počítá jako roční procento z celkové částky, kterou za úvěr zaplatíte. Výpočet RPSN zahrnuje úrokovou sazbu, ale také veškeré další poplatky, jako jsou například poplatky za vedení účtu nebo poplatky za sjednání úvěru. RPSN se počítá následovně:

(Úroková sazba + veškeré další poplatky) / částka úvěru x 100

Jaký je rozdíl mezi RPSN a úrokovou sazbou?

Rozdíl mezi RPSN a úrokovou sazbou je v tom, že RPSN zahrnuje veškeré další poplatky spojené s úvěrem, zatímco úroková sazba pouze ukazuje náklady na úrok. RPSN tedy ukazuje skutečnou cenu úvěru, kterou zaplatíte, zatímco úroková sazba pouze ukazuje náklady na úrok.

Proč je důležité porovnávat RPSN při výběru úvěru?

Porovnávání RPSN při výběru úvěru je důležité, protože vám umožní porovnat náklady na různé úvěry a půjčky. RPSN totiž ukazuje skutečnou cenu úvěru, kterou zaplatíte, a tak vám umožní vybrat úvěr s nejnižšími náklady. Je důležité si uvědomit, že nižší úroková sazba nemusí znamenat nižší celkové náklady na úvěr, pokud jsou k ní připočteny vysoké poplatky. Porovnáním RPSN máte jistotu, že vybíráte úvěr s nejnižšími náklady a tedy i nejvýhodnější nabídkou.

Jak mohu RPSN ověřit?

RPSN můžete ověřit u poskytovatele úvěru nebo půjčky. Většina poskytovatelů by vám měla být schopna sdělit RPSN vašeho úvěru nebo půjčky. RPSN by také měla být uvedena v úvěrové smlouvě nebo na webových stránkách poskytovatele. RPSN by měla být také uvedena v reklamě na úvěr nebo půjčku.

Na co si dát pozor při porovnání?

Je důležité si uvědomit, že existuje určitá volnost v tom, co je povinné do RPSN počítat. Poskytovatelé úvěrů mohou zahrnovat různé poplatky do výpočtu RPSN, což může vést k různým výsledkům. Proto je důležité pečlivě si přečíst úvěrovou smlouvu a ověřit si, co všechno je do RPSN zahrnuto. To vám umožní porovnat náklady na úvěr s jinými nabídkami a udělat tak nejvýhodnější volbu. Je tedy důležité být opatrný při porovnávání RPSN a ověřit si, co všechno je do výpočtu zahrnuto.

V závěru lze říct, že RPSN je důležitý ukazatel pro porovnání nákladů na úvěry a půjčky. Je důležité ověřit RPSN u poskytovatele a porovnat ji s jinými nabídkami, abyste si mohli vybrat tu nejvýhodnější. RPSN by měla být uvedena v úvěrové smlouvě, na webových stránkách poskytovatele a v reklamě.